Licht herstel in vraag naar warehouseruimte

Gesteund door een wereldwijd herstel van de economie is de marktdynamiek op de Nederlandse logistiek vastgoedmarkt licht toegenomen. De vraag naar bedrijfsruimte blijft alleen nog altijd ruim onder het niveau van voor de crisis en huurverlengingen domineren de markt, concludeert Cushman & Wakefield in haar jaarlijkse rapport Industrial Space Across the World 2011.

De opstellers van het rapport concluderen ook dat de huurprijzen van warehouses op bedrijfsterreinen het afgelopen jaar wereldwijd met ongeveer 1,2 procent is gedaald. In Azië gingen volgens Cushman & Wakefield de prijzen met vijf procent omhoog, maar dat continent vormde de uitzondering; in de meeste delen van de wereld werden distributie- en industriële panden goedkoper.

Schiphol het duurst

Schiphol heeft nog altijd volgens de makelaar de hoogste gebruikerslasten (de som van de huurprijs inclusief belasting en servicekosten, red.) van Nederland. In 2010 was die gebruikerlast voor een distributiecentrum nog 95 euro per vierkante meter. Daarmee staat de luchthaven op de negentiende positie op de wereldwijde ranking van Cushman & Wakefield.

Ten opzichte van 2010 is Schiphol twee plaatsen gezakt en ingehaald door toplocaties in Singapore, San Francisco, Abu Dhabi en São Paulo. De huurprijzen op Schiphol waren het afgelopen jaar stabiel maar incentives blijven volgens C&W belangrijk om nieuwe huurders aan te trekken.

Overaanbod

In Nederland zelf stijgt sinds 2007 het aanbod van voornamelijk logistiek vastgoed. Het gaat daarbij voornamelijk om (economisch) verouderde bedrijfsruimte. In 2010 werden ook in toenemende mate moderne grootschalige complexen op logistieke hotspots aangeboden. Vaak zijn deze nieuwbouwcomplexen op risico ontwikkeld. De verwachting is dat dit moderne vastgoed relatief snel in gebruik wordt genomen, zodra de markt verder aantrekt en de verborgen leegstand opgevuld is.

Hotspots blijven populair

Ondanks een stijging van het aanbod op de logistieke hotspots blijven deze locaties onder logistiek dienstverleners het meest in trek, concludeert Cushman & Wakefield. Zo nam de marktdynamiek in Amsterdam, Schiphol, Rotterdam, Eindhoven, Nijmegen/Wijchen en Venlo het afgelopen jaar duidelijk toe. Alleen in logistieke hotspot West-Brabant was de marktdynamiek aanzienlijk lager vergeleken met 2009. 

Bron: logistiek.nl